AMARANT

CAS Numarası: 915-67-3
EC Numarası: 213-022-2

E-123 olarak da bilinen Amarant, endokrin bozucu olarak sınıflandırılan bir azo boyadır.
Amarant, pH ne kadar düşükse, bozunmanın o kadar yüksek olduğu gözlemlendi.
Ek olarak, elektron alıcısı olarak hidrojen peroksitin eklenmesiyle fotodegradasyon hızında bir artış gözlemlendi.
Amarant'ın çeşitli başlangıç konsantrasyonlarında adsorpsiyon eğilimleri, Langmuir izoterm eğilimini takip etti.
Amarant, FD&C Red No. 2, E123, CI Food Red 9, Acid Red 27, Azorubin S veya CI 16185, gıda boyası olarak ve kozmetikleri renklendirmek için kullanılan modifiye edilmiş bir kırmızı azo boyadır.
Adı, kırmızı rengi ve yenilebilir protein açısından zengin tohumlarıyla ayırt edilen bir bitki olan Amarant tanesinden alınmıştır.

Amarant, anyonik bir boyadır.
Amarant, doğal ve sentetik liflere, deriye, kağıda ve fenol-formaldehit reçinelerine uygulanabilir. 
Gıda katkı maddesi olarak E123 numarasına sahiptir.
Amarant genellikle bir trisodyum tuzu olarak gelir. 
120 °C'de erimeden ayrışan, kırmızımsı-kahverengi, koyu kırmızıdan mora kadar suda çözünür toz görünümündedir.
Amarant su çözeltisi yaklaşık 520 nm'de maksimum absorpsiyona sahiptir. 
Tüm azo boyalar gibi, Amarant, 20. yüzyılın ortalarında kömür katranından yapılmıştır; modern sentetiklerin petrol yan ürünlerinden yapılması daha olasıdır.

Amarant, anyonik bir boyadır.
Amarant, doğal ve sentetik liflere, deriye, kağıda ve fenol-formaldehit reçinelerine uygulanabilir. Gıda katkı maddesi olarak E123 numarasına sahiptir.
Amarant genellikle bir trisodyum tuzu olarak gelir.
Amarant, 120 °C'de erimeden ayrışan kırmızımsı kahverengi, koyu kırmızı ila mor suda çözünür toz görünümündedir.
Amarant su çözeltisi, yaklaşık 520 nm'lik bir maksimum absorpsiyona sahiptir.

Amarant aşağıdaki endüstrilerde kullanılabilir
Gıda ve Yem , Kozmetik ve Kişisel Bakım , İlaç ve Yaşam Bilimleri
Amarant, sıçan ve farede diferansiyel kolon DNA hasarını indükleyen bir gıda renklendirici katkı maddesidir.
Boyalar ve metabolitler, Çevresel Testler. Boyalar ve metabolitler.

Amarant, 1878'de H. Baum tarafından geliştirildi.
Amarant, Kömür katranından elde edilen suda çözünür bir Azo boyadır.
Amarant, tekstil ve renkli fotoğrafçılıkta renklendirici olarak kullanılan kalıcı olmayan bir renktir.
Amarant, 1976'da FDA tarafından gıda ve kozmetikte kullanım için yasaklandı.

Amarant, ilk olarak 1886'da O. Knecht tarafından hazırlanan tribazik bir sülfonat boyadır.
Amarant, 1976'da şüpheli kanserojen olarak FDA tarafından yasaklanana kadar, gıdalara ve kozmetiklere kırmızı renk katmak için kullanılan kötü şöhretli FD&C Red No. 2 olarak tanındı.
Amarant ayrıca yün ve ipek boyamak için ve hidrazin titrasyonlarında bir gösterge olarak kullanılır.

Amarant'ın açıklaması:
Amarant, gıda boyası olarak ve kozmetikleri renklendirmek için kullanılan koyu kırmızıdan mora azo boyadır.
Adı, kırmızı rengi ve yenilebilir protein açısından zengin tohumlarıyla ayırt edilen bir bitki olan amaranth tanesinden alınmıştır.
Amarant, anyonik bir boyadır.

Amarant, doğal ve sentetik liflere, deriye, kağıda ve fenol-formaldehit reçinelerine uygulanabilir.
Gıda katkı maddesi olarak E123 numarasına sahiptir.
Amarant genellikle bir trisodyum tuzu olarak gelir.
Amarant, 120 °C'de erimeden ayrışan kırmızımsı kahverengi, koyu kırmızı ila mor suda çözünür toz görünümündedir.
Amarant su çözeltisi yaklaşık 520 nm'de maksimum absorpsiyona sahiptir.

Amarant, kırmızı boya #2 olarak da bilinen yapay bir gıda boyasıdır.
Amarant adını, rengi Amaranth adlı bitkiye benzer olduğu için alır.
Amarant, allura kırmızısına benzer bir azo boyadır.
Amarant alkollü içeceklerde, kırmızı alkolsüz içeceklerde, kek karışımlarında, dondurmada, reçellerde, jölelerde ve diğer birçok işlenmiş gıdada gıda boyası olarak bulunabilir.
Amarant boyası havyar üretiminde Fransa ve İtalya'da da kullanılmaktadır.

Görünüm : Toz
Fiziksel Durum :Katı
Çözünürlük :Suda çözünür (26°C'de 72 mg/ml), gliserol, glikol, alkoller (çok az) ve cellosolve (çok az).
Depolama :Oda sıcaklığında saklayınız
Erime Noktası :218-220°C
Kırılma İndeksi :n20D 1.76 (Tahmini)

Amarant'ın Kullanım Alanları:
Asit banyosundan yün ve ipek parlak mavimsi-kırmızı boyama.
Gıda boyası.
Gösterge olarak.
Renkli fotoğrafçılıkta.

Amarant'ın Genel Açıklaması:
Koyu kırmızı ila koyu mor toz.
Neredeyse hiç koku yok.
Tuzlu tadı.
pH (suda %1 çözelti) yaklaşık 10.8.
Asit banyosundan yün ve ipek parlak mavimsi kırmızıya boyamak için kullanılır.

Kullanım: Amarant sentetik bir kırmızı gıda boyasıdır ve gıdaların fermantasyon sonrası ısıl işlem gördüğü amaçlar için kullanılır.

Amarant, gıda boyası olarak ve kozmetikleri renklendirmek için kullanılan koyu kırmızıdan mora azo boyadır.
Amarant, anyonik bir boyadır.
Amarant, doğal ve sentetik liflere, deriye, kağıda ve fenol-formaldehit reçinelerine uygulanabilir.
 
Amarant'ın Özellikleri:
Görünüm (Renk): Kırmızımsı kahverengiden koyu kahverengiye
Görünüm (Form): Toz veya Kristal
Absorbans (A) %1 aq. 1 cm hücre v/s H2O içinde çözüm
@520 - 522nm: min.360
Boya içeriği: % 85 - 95

1976'dan beri Amarant boyası Amerika Birleşik Devletleri'nde Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından şüpheli kanserojen olarak yasaklanmıştır.
Amarantın kullanımı bazı ülkelerde, özellikle de kirazlara ayırt edici rengini vermek için en yaygın olarak kullanıldığı Birleşik Krallık'ta hala yasaldır.

Amarant, gıda boyası olarak veya kozmetikleri renklendirmek için kullanılan koyu kırmızıdan mora azo boyadır.
Red 2 veya E123 olarak da bilinen Amarant, 16185 numaralı Renk İndeksine sahiptir.
Boyanın ısı stabilite seviyesi 5 ve alkali stabilite seviyesi 4'tür ve genellikle alkollü içecekler, alkolsüz içecekler, kek karışımları, dondurma, reçeller, jöleler ve işlenmiş gıdalarda kullanılır.

Amarant, kırmızımsı kahverengi ila koyu kırmızımsı kahverengi toz veya granüller olarak oluşan bir monoazo boyadır.
Amarant esas olarak 3-hidroksi-4-(4-sülfonato-1-naftilazo)-2,7-naftalendisülfonatın trisodyum tuzu ve ana renksiz bileşenler olarak sodyum klorür ve/veya sodyum sülfat ile birlikte yardımcı renklendirici maddelerdir.
Amarant, karşılık gelen alüminyum göle dönüştürülebilir.

Ortak Kullanım Alanları
Amarant, şekerleme ürünleri, tatlılar, tahıllar, unlu mamüller, süt ürünleri, sosisler ve atıştırmalık yiyecekler dahil olmak üzere çeşitli yiyecek ve içecekleri renklendirmek için kullanılabilir.
Amarant, kolesterol, diyabet ve hipertansiyon gibi kardiyovasküler risk faktörlerini değiştirerek kardiyovasküler risk profillerini iyileştirmek için yaşam tarzı değişikliğinin potansiyel bir bileşenidir.

Amarant, koyu kırmızı ila koyu mor bir tozdur.
Neredeyse hiç koku yok.
Tuzlu tadı. pH (suda %1 çözelti) yaklaşık 10.8. Asit banyosundan yün ve ipek parlak mavimsi kırmızıya boyamak için kullanılır.
Amarant organik bir moleküler varlıktır.

Amarant'ın KULLANIMLARI:
-Endüstriyel uygulamalar arasında deri boyama, ahşap boyama, kağıt kaplama boyama ve fotoğraf boyama sayılabilir. Amarant biyolojik bir leke olarak sınırlı kullanım bulur.
-Amarant, nitrit ve nitratların tespiti için bir reaktif olarak kullanılabilir.
-Asit banyosundan yün ve ipek parlak mavimsi-kırmızı boyama; hidrazin titrasyonlarında gösterge olarak; renkli fotoğrafçılık
-Eskiden sertifikalı bir gıda ve ilaç renklendiricisi (Bazı uygulamalar için FDC Red No. 40 ile değiştirilmiştir). Tekstil boyası, renkli fotoğrafçılık

Amarant, sineklerde ekin daralmasının mikroskobik olarak görselleştirilmesi için bir boya olarak kullanılmıştır.
Elektroforez jelinde elektrot tamponunun migrasyon cephesini izlemek için amaranth kullanılmıştır.
Koyu, kırmızımsı-mor sentetik bir boyadır.

Amarant, sineklerde ekin daralmasının mikroskobik olarak görselleştirilmesi için bir boya olarak kullanılmıştır.
Elektroforez jelinde elektrot tamponunun migrasyon cephesini izlemek için amaranth kullanılmıştır.

Amarant yapay renklendiriciler arasındadır. Yapay renklendiriciler, doğada kullanılan bir şekilde elde edilen renklerdir.
Amarant, C20H11N2Na3O10S3 kimyasal formülüne sahiptir.
Amarant kullanıldığı ürüne kırmızı renk verir. Toz veya granül halindedir.
Amarant suda çözünür. Sentetik azo boyası olarak da bilinir.

Amarant, gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanım izninde kullanılan kek, meyveli tatlılar, jöleler, strateji vb.
ADI (günlük alım) 0,5 mg/kg'dır. Kullanım alanı geniş olduğu için beslenmemiz yiyeceğe yakın olursa bu konuda pek çok hazırlık yapmak mümkündür.
Astım, çocuk hiperaktivitesi gibi aktivitelere izin verildi. kullanılması yasaktır.

Gıda dışında ilaç, temizlik ürünleri, oyunlar gibi kozmetik kullanımları da vardır.
Daha önce, gıda endüstrisinde E123 boyası, kuru kahvaltılar için bir karışımda jöle ve kek için kuru karışımlarda katkı maddesi olarak kullanılıyordu.
Ek olarak, katkı maddesi E123, bisküvi ve alkolsüz içeceklerin yarı mamul ürünlerini hazırlamak için kullanılır.

Diğer Amarant Uygulamaları:
kozmetik sektöründe ruj, rumen vb. Üretiminde;
boya olarak, boyama kağıdı, doğal ve sentetik kumaşlar, deri ve fenol formaldehit reçineleri için.

Amarant, sentetik bir laboratuvarda elde edilen geleneksel bir kimyasal preparattır.
Toz üretmek için bir kömür reçinesi kullanılır.

Amarant gıda ürünlerinin belirli tonları almasını sağlamak için tasarlanmıştır:
-mor notalarla kırmızı;
-mavi notalarla kırmızı;
-kahverengi notalarla kırmızı.

Görünüşe göre adı, boyanın Amarant bitkisinin gölgesine benzer bir renk verebilmesi gerçeğinden kaynaklanmaktadır.

Renklendirici madde, geleneksel bir toz formunda yapılır.
Amarant herhangi bir sıvı içinde serbestçe çözünür.
Tozu Celtius ölçeğinde 120 santigrat derece ve üzerinde bir sıcaklığa ısıtırsanız, ayrılmaya başlayacak, ancak sıcaklık ne olursa olsun erimeyecektir.

Bu madde hakkında Faydalı bilgiler
Amarant, REACH Tüzüğü kapsamında kayıtlıdır ve Avrupa Ekonomik Alanında yılda ≥ 1 ila < 10 ton arasında üretilir ve/veya ithal edilir.
Amarant, tüketiciler tarafından, profesyonel çalışanlar tarafından (yaygın kullanımlar), formülasyonda veya yeniden ambalajlamada, endüstriyel tesislerde ve imalatta kullanılır.

Tüketici Kullanımları
Amarant şu ürünlerde kullanılır: parfümler ve kokular, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, hava bakım ürünleri, biyositler (örneğin dezenfektanlar, haşere kontrol ürünleri), kaplama ürünleri, dolgu maddeleri, macunlar, sıvalar, modelleme kili, parmak boyaları, gübreler, mürekkepler ve tonerler, laboratuvar kimyasalları, bitki koruma ürünleri, cilalar ve cilalar ve yıkama ve temizlik ürünleri.
Amarant'ın çevresine diğer salınımlar muhtemelen şunlardan kaynaklanabilir: iç mekan kullanımı (örneğin makine yıkama sıvıları/deterjanlar, otomotiv bakım ürünleri, boyalar ve kaplamalar veya yapıştırıcılar, kokular ve oda spreyleri) ve dış mekan kullanımı.

Makale hizmet ömrü
ECHA'nın bu maddenin çevreye salınmasının en muhtemel olduğu yollar hakkında kamuya kayıtlı herhangi bir verisi yoktur. ECHA, maddenin işlenip işlenmediğini veya hangi eşyalara işlendiğini gösteren kamuya kayıtlı hiçbir veriye sahip değildir.

Profesyonel çalışanlar tarafından yaygın kullanımlar
Amarant şu ürünlerde kullanılır: hava bakım ürünleri, biyositler (örneğin dezenfektanlar, haşere kontrol ürünleri), kaplama ürünleri, dolgu maddeleri, macunlar, sıvalar, modelleme kili, parmak boyaları, gübreler, mürekkepler ve tonerler, laboratuvar kimyasalları, bitki koruma ürünleri, parfümler ve kokular, cilalar ve cilalar, yıkama ve temizlik ürünleri ve kozmetik ve kişisel bakım ürünleri.
ECHA'nın bu maddeyi kullanan üretim türleri hakkında kamuya kayıtlı hiçbir verisi yoktur.
Amarant'ın çevresine diğer salınımın meydana gelmesi muhtemeldir: dış mekan kullanımı ve iç mekan kullanımı (örn. makine yıkama sıvıları/deterjanlar, otomotiv bakım ürünleri, boyalar ve kaplamalar veya yapıştırıcılar, kokular ve oda spreyleri).

Formülasyon veya yeniden paketleme
Amarant şu ürünlerde kullanılır: kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, hava bakım ürünleri, biyositler (örneğin dezenfektanlar, haşere kontrol ürünleri), kaplama ürünleri, dolgu maddeleri, macunlar, sıvalar, modelleme kili, parmak boyaları, gübreler, mürekkepler ve tonerler, laboratuvar kimyasallar, bitki koruma ürünleri, parfümler ve kokular, cilalar ve cilalar ve yıkama ve temizlik ürünleri.
Amarant'ın çevreye salınması endüstriyel kullanımdan meydana gelebilir: karışımların formülasyonu ve malzemelerdeki formülasyon.

Sanayi sitelerinde kullanımlar
Amarant şu ürünlerde kullanılır: laboratuvar kimyasalları.
Amarant, başka bir maddenin üretimiyle sonuçlanan endüstriyel bir kullanıma sahiptir (ara maddelerin kullanımı).
Amarant aşağıdaki alanlarda kullanılır: karışımların formülasyonu ve/veya yeniden paketleme.
Amarant şu maddelerin imalatında kullanılır: kimyasallar.
Amarant'ın çevreye salınması endüstriyel kullanımdan meydana gelebilir: başka bir maddenin daha ileri imalatında (ara maddelerin kullanımı) bir ara adım olarak, endüstriyel tesislerde işleme yardımcılarında ve işleme yardımcısı olarak.

Amarant'ın çevreye salınımı, endüstriyel kullanımdan meydana gelebilir: maddenin üretimi.
Amarant, gıda boyası olarak ve kozmetikleri renklendirmek için kullanılan koyu kırmızıdan mora azo boyadır.
Amarant, anyonik bir boyadır.
Amarant, doğal ve sentetik liflere, deriye, kağıda ve fenol-formaldehit reçinelerine uygulanabilir.
Amarant, sentetik bir kırmızı gıda boyasıdır ve gıdaların fermantasyondan sonra ısıl işlem gördüğü amaçlar için kullanılır.

IUPAC adları
Amarant
Trisodyum (4E)-3-okso-4-[(4-sülfonato-1-naftil)hidrazono]naftalen-2,7-disülfonat
trisodyum (4E)-3-okso-4-[(4-sülfonatonaftalen-1-il)hidraziniliden]naftalen-2,7-disülfonat
trisodyum (4E)-3-okso-4-[2-(4-sülfonatonaftalen-1-il)hidrazin-1-iliden]-3,4-dihidronaftalen-2,7-disülfonat
trisodyum (4Z)-3-okso-4-[(4-sülfonatonaftalen-1-il)hidraziniliden]naftalin-2,7-disülfonat
Trisodyum 3-hidroksi-4-(4'-sülfonatonaftilazo)naftalin-2,7-disülfonat
trisodyum 3-hidroksi-4-(4'-sülfonatonaftilazo)naftalen-2,7-disülfonat
trisodyum 3-hidroksi-4-[(4-sülfonato-1-naftil)diazenil]naftalin-2,7-disülfonat
trisodyum 3-okso-4-[(4-sülfonatonaftalen-1-il)hidraziniliden]naftalin-2,7-disülfonat
E123
l-rot3
redno2
redno.2
INS 123
1302 kırmızı
1508kırmızı
amarant
azor
ci184
FD &
L Kırmızı 3
FD&KREDİ2
CI1685
azorubiler
yemek kırmızısı9
amaramth
BORDO
CI 16185
HIZLI KIRMIZI
SOLMAYAN ÇİÇEK
AZO RUBİ
GB 08.001
güneş enerjisi
lisamin
amarantha
amaranthb
amarantlar
amaranthe
eecno.123
dandcred2
boyafdcred2
amaranthwd
reddyeno.2
AZORUBİN S
BORDO S
Amaranth R
Gıda Kırmızı 2
D&c Kırmızı 2
Japonya kırmızı 2
amaranth 85
CI16185:1
CI NO 16185
ASİT KIRMIZI 27
s-azorubin
naftolrotlar
azorubinesf
hdamaranthb
amaranthbpc
acilanredse
amaranthlake
NAFTOL KIRMIZI
CIFoodred9
neklacidreda

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi almak için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu mevzuat metnini inceleyebilirsiniz.