PEG-6

CAS Numarası: 25322-68-3

PEG-6, bir etilen oksit polimeridir.

PEG-6 uygulamalarında esas olarak bir emülgatör, ıslatıcı ajan ve ayrıca bir dispersiyon ajanı olarak görev yapan bir yüzey aktif maddedir.
PEG-6 özellikleri nedeniyle, kişisel bakım kozmetiklerinden kendiliğinden sertleşen betonlara kadar çok çeşitli endüstriyel uygulamalara sahiptir.
PEG-6 ticari ürünleri benzersiz avantajları nedeniyle tüketiciler tarafından hevesle tercih edilmektedir.

PEG-6, polioksietilen glikol grubuna aittir.

PEG-6, nispeten düşük viskoziteye ve 0°C'nin altında bir donma noktasına sahip suda çözünür, renksiz bir sıvıdır.
PEG-6, iyi alkali direnci ve güçlü higroskopik özellikler ile karakterizedir.
PEG-6 ayrıca aktif bileşenlerin mükemmel çözünme kapasitesini de sergiler.

PEG-6, geniş bir uygulama yelpazesi ile karakterize edilir.
PEG-6 mükemmel yumuşatma, yağlama, çözme, nemlendirme özelliklerine ve antielektrostatik özelliklere sahiptir.

Kozmetik formülasyonlarda, PEG-6 bir çözücü ve nemlendirici, bağlayıcı su görevi görür.
PEG-6, aktif bileşenlerin reolojisini değiştirmek için etkili bir şekilde kullanılabilir.

PEG-6 anti-elektrostatik özelliklerinden dolayı endüstriyel temizlik ve metal işlemede kullanılır.
Higroskopik özellikler, zirai ilaç endüstrisinde, özellikle gübre üretiminde kullanılmaktadır.
PEG-6 ayrıca kimya endüstrisinde ester üretimi için bir hammaddedir.

PEG-6 beton ve çimento harçlarının sertleştirilmesinde kullanılır ve karışımlardaki su kayıplarını azaltarak malzemenin daha güçlü yapışmasını sağlar.
PEG-6 uygun dozaj ile sertleşmiş betonun mekanik dayanımını arttırır.
PEG-6 kendiliğinden kürlenen betonlarda kullanılabilir.

Ek olarak, PEG-6, CFR 21:175.105, 175.210, 176.180, 176.200 temelinde polietilen glikolün dolaylı bir gıda katkı maddesi olarak kullanılmasına izin veren FDA'dan (Food and Drug Agency) olumlu bir görüş almıştır.

PEG-6'nın izin verilen maksimum dozu aşmayacak şekilde, kuruluş tarafından sağlanan tanımlara uygun olarak kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

PEG-6'nın Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Genel Özellikleri:
INCI taksonomisinde PEG-6 olarak adlandırılan kimyasal bileşik, polietilen glikolün altı mol etilen oksit ile etoksilasyonundan elde edilen bir türevdir.
Kimyasal olarak PEG-6, etilen oksit polimerizasyonunun bir ürünü olan sentetik bir maddedir.

PEG-6'nın kimyasal adı polioksietilen glikoldur.
Örneğin kimyasal toptancıların kataloglarında PEG-6'nın kolayca bulunabileceği bu bileşiğin CAS numarası 25322-68-3'tür.

PEG-6 iyonik olmayan bir yüzey aktif maddedir.
Oda sıcaklığında, PEG-6 hafif kokulu bir sıvıdır.
Hazen ölçeğindeki renk, yani sıvı platin-kobalt standartlarının renklerinin analiz edilen bileşiklerle değerlendirilmesine ve karşılaştırılmasına dayanan bir ölçek, PEG-6 için maksimum 30 değerine ulaşır.

%10'luk bir sulu çözeltinin pH'ı, 4.6 ila 7.4 aralığındadır.
PCC Group tarafından sunulan POLIkol 300 gibi ticari bir üründe ana bileşenin yani PEG-6'nın içeriği %99'u aşmaktadır.

Safsızlık olarak su miktarı %0.5'ten fazla değildir ve molar kütle yaklaşık 300 g/mol'dür.
20°C'de PEG-6'nın yoğunluğu yaklaşık 1.13 g/ml'dir.

PEG-6 katılaşması, sıcaklık 0oC'nin altına düştüğünde, madde 137oC'nin üzerinde tutuştuğunda meydana gelir.
PEG-6 suda çok iyi çözünür ve PEG-6 kimyasal yapısı ve moleküler yapısı nedeniyle düşük alifatik alkoller, dietil eter veya kloroform ile birlikte uygun çözeltiler oluşturur.

PEG-6 ayrıca iyi alkali direnci ve güçlü higroskopik özellikleri ile karakterize edilir.
PEG-6 higroskopikliğinin bir sonucu olarak, PEG-6 sadece suda çok iyi çözünmekle kalmaz, aynı zamanda havadaki nemi de emer.

PEG-6'nın Avantajları:
Aktif maddeler için mükemmel çözücü,
Güçlü higroskopik özellikler,
Anti-elektrostatik ve yağlayıcı özelliklere sahip ajan,
Beton ve çimento harçları için katkı maddesi bileşeni,
Alkalilere karşı yüksek direnç,
Düşük viskoziteli,
Düşük akma noktası,
Suda yüksek çözünürlük,
Dolaylı bir gıda katkı maddesi olarak kullanım için FDA tarafından onaylanmıştır.

PEG-6'nın Kullanım Alanları:

PEG-6'nın kozmetik kullanımları:
PEG-6'nın kozmetik cilt bakım formülasyonlarındaki işlevi, esas olarak aktif maddeler için bir çözücü olarak PEG-6 etkisine dayanmaktadır.
Ayrıca PEG-6 yumuşatıcı ve anti-elektrostatik özellikleri kozmetikte de kullanılmaktadır.

Bu özellikler özellikle şampuan veya saç kremi gibi her türlü saç bakım ürününde kullanışlıdır.
Bu tür ürünlerde bulunan PEG-6 içeriği sayesinde uygulama sonrasında ferahlatıcı etki görülür ve saçın aşırı dolanmasını engeller.

Yüksek higroskopik bir madde olan PEG-6, çözücü ve nemlendirici görevi görür.
PEG-6'nın kullanıldığı yüzeydeki suyu bağlar.

Bu sayede PEG-6, örneğin deri yoluyla su kaybını önler ve hidrasyonun sabit bir seviyede tutulmasını sağlar.
PEG-6, aktif maddelerin reolojisini değiştirmek için de etkili bir şekilde kullanılabilir.

PEG-6'nın inşaat sektöründeki katkı maddeleri:
PEG-6, inşaat sektöründe kullanılan yüzey aktif maddelerin bir temsilcisidir.
Çok iyi higroskopik özellikler, yapı karışımlarının bileşenlerinden biri olarak PEG-6'nın aşırı su kaybını önlediği ve malzemenin yapışmasını iyileştirdiği anlamına gelir.

PEG-6 ayrıca beton ve çimento harçlarının sertleştirilmesi için de kullanılır – dozlama sırasında doğru oranları koruyarak, PEG-6 zaten sertleşmiş betonun mekanik mukavemetini önemli ölçüde artırmak mümkündür.
PEG-6, kendiliğinden sertleşen betonların tasarımında da kullanılabilir.

PEG-6'nın Uygulamaları:
Kendiliğinden kürlenen beton,
Çimento harçları,
Metal işleme,
Endüstriyel temizlik,
Makyaj malzemeleri,
Zirai kimyasallar,
Ambalaj aksesuarları,
Esterlerin sentezi için hammaddedir.

PEG-6'nın Diğer Uygulamaları:
PEG-6'nın anti-elektrostatik özellikleri sadece saç bakım ürünlerinde değil, endüstriyel temizlik ve metal işleme süreçlerinde de kullanılmaktadır.

PEG-6, zirai kimya endüstrisinde kullanılan müstahzarların bileşenlerinden biridir.
PEG-6, su moleküllerine bağlanma konusunda benzersiz bir yeteneğe sahiptir, bu nedenle PEG-6'nın oldukça higroskopik olduğu söylenir.
Bu sayede PEG-6, örneğin bitki gübrelerinin üretimi için uygundur.

Kimya endüstrisinde, PEG-6, ester üretimi için hammaddelerden biridir.

Amerikan Gıda ve İlaç Ajansı (FDA), CFR 21 listelerine dayalı olarak dolaylı gıda teması için PEG-6'yı onayladı: 175.105, 175.210, 176.180, 176.200.

PEG-6 bir formülasyonda ne yapar?
Nemlendirici
Çözücü

PEG-6'nın İsimleri:

PEG-6'nın Kimyasal/IUPAC Adı:
Poli(oksi-1,2-etandiil) a-hidro-.omega.-hidroksi- (6 mol EO ortalama molar oranı)

PEG-6'nın Eş Anlamlıları:
polioksietilen glikol
Polietilen glikol
PEG
PEG-6
Polietilen glikol
3,6,9,12,15-PENTAOKSAEPTADEKAN-1,17-DİOL
hekzaetilen glikol
POLİETİLEN GLİKOL 300
 

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi almak için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu mevzuat metnini inceleyebilirsiniz.