AMONYUM LAURİL SÜLFAT

Amonyum lauril sülfat (ALS), amonyum dodesil sülfatın (CH3 (CH2) 10CH2OSO3NH4) genel adıdır.
Anyon, polar olmayan bir hidrokarbon zinciri ve bir polar sülfat uç grubundan oluşur.
Polar olmayan ve polar grupların kombinasyonu, anyona yüzey aktif madde özellikleri kazandırır:
hem polar hem de polar olmayan malzemelerin çözünmesini kolaylaştırır. ALS, bir sülfat esteri olarak sınıflandırılır.

Öncelikle şampuanlarda ve köpük yapıcı olarak vücut yıkamada bulunur.
Lauril sülfatlar, yüzey-hava arayüzünde miseller oluşturarak suyun yüzey gerilimini kısmen bozan çok yüksek köpüklü yüzey aktif maddelerdir.

Çözümde eylem
Kritik misel konsantrasyonunun üzerinde, anyonlar, kürenin dışındaki (yüzeyindeki) sülfat kısmının polar, hidrofilik başları ve içe doğru merkeze dönük polar olmayan, hidrofobik kuyrukları olan bir küre oluşturdukları bir misel halinde organize olurlar.
Miselin etrafındaki su molekülleri, kutup başlarının etrafında düzenlenir ve bu da, yakındaki diğer su molekülleri ile hidrojen bağı kurma yeteneklerini bozar.
Bu misellerin genel etkisi, solüsyonun yüzey gerilimindeki azalmadır ve kumaş, lifler ve saç gibi gözenekli yapılar dahil olmak üzere çeşitli yüzeylere daha fazla nüfuz etme veya "ıslatma" yeteneği sağlar.
Buna göre, bu yapılandırılmış çözüm, solüsyonun bu tür alt tabakaların içindeki ve üzerindeki kirleri, gresleri, vb. Daha kolay çözmesini sağlar.
Lauril sülfatlar, bununla birlikte, zayıf toprak süspansiyon kapasitesi sergiler.

IUPAC adı
Amonyum dodesil sülfat
Diğer isimler
• monododesil ester, amonyum tuzu
• Amonyum dodesil sülfat

CAS Numarası: 2235-54-3

CIR raporu, hem sodyum hem de amonyum lauril sülfatın "süreksiz, kısa kullanım için tasarlanmış formülasyonlarda güvenli göründüğü ve ardından deri yüzeyinden iyice durulanacağı sonucuna varmıştır.
Uzun süreli kullanım amaçlı ürünlerde konsantrasyonlar% 1'i geçmemelidir. "

İnsan ve Çevresel Risk Değerlendirmesi (HERA) projesi, buldukları sonuçlar doğrudan ALS için geçerli olduğundan, tüm alkil sülfatlar üzerinde kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi.
Çoğu alkil sülfat, düşük akut oral toksisite, cilde maruz kalma, konsantrasyona bağlı cilt tahrişi ve konsantrasyona bağlı göz tahrişi yoluyla toksisite göstermez.
Fareler üzerinde yapılan iki yıllık bir çalışmada cildi hassaslaştırmıyorlar ve kanserojen görünmüyorlar.
Rapor, daha uzun karbon zincirlerinin (16-18) cildi 12-15 karbonlu zincirlere göre daha az tahriş ettiğini ortaya koydu.
Ek olarak,% 1'in altındaki konsantrasyonlar esasen tahriş edici değildir,% 10'un üzerindeki konsantrasyonlar ise ciltte orta ila şiddetli tahriş oluşturmuştur.

Amonyum Lauryl Sulfate ve Sodium Lauryl Sulfate anyonik yüzey aktif maddelerdir.
Bir yüzey aktif madde, iki sıvı, bir katı veya bir sıvı veya bir gaz ve bir sıvı arasındaki yüzey gerilimini azaltan bir bileşiktir.
Suyu yağ ve kirle karıştırarak yıkanabilmeleri için genellikle deterjan, köpürme ajanı ve daha fazlası gibi davranırlar.
ALS ve SLS'nin kulağa benzer kulağa sahip adları vardır, ancak onları farklı kılan moleküler yapılarıdır.

ALS ve SLS'nin kullanımı güvenli midir?
Sülfatlar, inanılmaz derecede etkili bir yağ sökücü olmalarına ve bir ton köpük oluşturmalarına rağmen, onlarca yıldır kritik partilerin odak noktası olmuştur.
Biyolojik olarak hızla parçalanabildikleri ve tipik olarak herhangi bir alerjiye neden olmadıkları için çevre dostu olarak kabul edilirler.
Sülfatlar, diğerlerinin yanı sıra Astım ve Alerji Derneği tarafından tüm ülkelerde tanınmaktadır ve bu nedenle çoğu şampuan, sıhhi temizlik jelleri, bulaşık makineleri vb.


ALS, nötr veya hafif asidik kişisel bakım ürünleri ve vücut ve saç şampuanları, köpük banyoları ve sıvı sabunlar gibi kozmetiklerin formülasyonlarında kullanıma uygun hafif bir anyonik yüzey aktif maddedir.
Ürün bol köpük, olağanüstü temizleme gücü, ıslatma ve emülsifiye etme özellikleri ve kolay viskozite kontrolü sergiler.
 
Benzersiz köpürme özellikleri sayesinde ALS, yangınla mücadele, emülsiyon polimerizasyonu veya petrol sahaları gibi bir dizi teknik uygulamada da kullanılmaktadır.

Uygulama alanları
HI&I temizlik
Emülsiyon polimerizasyonu
Yangın söndürme
Kişisel Bakım
Çamaşır deterjanları
Petrol yatakları
Baskı endüstrisi

ALS, alkil sülfatlar grubundan bir anyonik yüzey aktif maddedir,
INCI adı: Amonyum Lauryl Sulfate. Esas olarak kişisel bakım ürünleri için tasarlanmıştır.
Renksizden açık sarıya kadar berrak, viskoz bir sıvı formundadır.
Ticari üründeki aktif madde içeriği yaklaşık% 27 veya% 70'tir.

Özellikler ve uygulamalar
Ürün avantajları:

SLS ve SLES'e bir alternatif,
temel anyonik yüzey aktif maddelere göre ciltte daha hafif etki,
yoğun ve stabil köpük üretme yeteneği,
sert suya dayanıklılık,
aşırı miktarda sebumla bile etkili temizlik,
Daha düşük pH aralıklarında polimer dispersiyonunun mükemmel stabilizasyonunu sağlar,
çoğu dispersiyon için çok iyi bir dağıtıcı.
Uygulama:

şampuanlar
vücut yıkama ürünleri,
duş jelleri,

alçıpanın ağırlığına göre,
hava sürükleyici ve plastikleştirici katkılar,
emülsiyon polimerizasyonu,
paketleme aksesuarları
profesyonel araba kozmetikleri.


Alternatif isimler: Amonyum Lauril Sülfat, Amonyum Lauril Sülfat, ALS, lauril alkol sülfatın amonyum tuzu

Kullanım: Şampuanlar ve köpük giderici maddeler için, sentetik kauçuklar için, emülsiyon polimerizasyonunun emülgatörleri için yüksek köpüklendirme maddesi


ALS olarak da bilinen amonyum lauril sülfat, yaygın olarak kullanılan yağ bazlı bir moleküldür. Genellikle hindistancevizi veya hurma çekirdeği yağından yapılır.
Yağdaki yağ molekülleri parçalanır ve ardından reaksiyona girerek "yüzey aktif madde" adı verilen bir bileşik - genellikle deterjanlarda, emülgatörlerde (stabilizatör), köpürtücü ajanlarda ve dağıtıcıda kullanılan bir bileşiktir.

Genellikle temizleyiciler, şampuanlar ve sabunlar gibi hijyen ürünlerinde bulunur ve çok çeşitli kullanımları ve nispeten ucuz maliyeti nedeniyle popülerdir.

İlişkili olmasına rağmen, amonyum lauril sülfat, benzer şekilde çalışan ancak molekülün yağlı ucunda ek "eter" grupları bulunan amonyum lauret sülfat (ALES) ile aynı değildir.


Bu molekülün anahtar kısmı, "lauril sülfat" bölümüdür.
Lauril sülfat kısmının bir yağlı ucu ve bir yüklü ucu vardır; bu, aksi takdirde birbirini iten ve karışmayı reddeden yağ ve su arasında bir adaptör olarak çalışmasını sağlar.
Yıkama sıvısının bir tavadaki yağı suyla yıkamasına yardımcı olması gibi, temizleyicilerdeki ve sabunlardaki deterjanlar da yüzdeki makyaj ve yağlı kalıntıları yağlı uçlarından tutup sonra su tarafından çekilerek çıkarılabilir. son.

Hem şampuanlarda hem de diş macununda ALS, havayı kabarcıklara hapseden ince bir film oluşturduğu için kullanım sırasında oluşan köpürmeden ve köpürmeden sorumlu olabilir.

Eş anlamlı:
 akipozal ALS 33
 amonyum dodesil sülfat
 amonyum dodesil sülfat
 amonyum N-dodesil sülfat
 amonyumlaurilsülfat
 azanyum dodesil sülfat
 calfoam NLS-30
 carsonol ALS
 conco sülfat A
 cosmopon AM
 dodesil amonyum sülfat
 lauril amonyum sülfat
 maprofix NH
 montopol LA 20
 neopon LAM
 norfox ALS
 nutrapon HA 3841
 presülin
 richonol AM
 vaaz EA 129
 sinopon
 sipon LA 30
 Siprol 422
 siprol L22
 sterlin AM
 sülfürik asit dodesil ester amonyum tuzu
 sülfürik asit monododesil ester amonyum tuzu
 sülfürik asit, dodesil ester, amonyum tuzu
 sülfürik asit, lauril ester, amonyum tuzu
 sülfürik asit, monododesil ester, amonyum tuzu
 surfax 215
 texapon A 400
 texapon ALS
 ufarol AM-30
 ufarol AM-70


Amonyum dodesil sülfat
2235-54-3
AMONYUM LAURİL SÜLFAT
Presulin
Sinopon
Texapon özel
Conco sülfat A
Maprofix NH
Richonol AM
Sterling AM
Amonyum dodesil sülfat
Neopon LAM
Akyposal als 33
Montopol LA 20
Siprol L22
Siprol 422
Texapon A 400
azanyum; dodesil sülfat
Lauril amonyum sülfat
Sipon LA 30
Caswell No. 044B
Texapon A 400
Dodesil amonyum sülfat
Amonyum n-dodesil sülfat
UNII-Q7AO2R1M0B
Lauril sülfat amonyum tuzu
Sülfürik asit, monododesil ester, amonyum tuzu
HSDB 2101
EINECS 218-793-9
EPA Pestisit Kimyasal Kodu 079028
Q7AO2R1M0B
Dodesil sülfat amonyum tuzu
Sülfürik asit, lauril ester, amonyum tuzu
Sülfürik asit, monododesil ester, amonyum tuzu (1: 1)
Amonyumlaurilsülfat
DSSTox_CID_7462
DSSTox_RID_78462
DSSTox_GSID_27462
SCHEMBL23132
DTXSID2027462
CTK1A1925
Amonyum dodesil sülfat etoksietan
Tox21_202561
Amonyum dodesil sülfat 2235-54-3
NCGC00164423-01
NCGC00260110-01
AK112683
SC-21318
CAS-2235-54-3
LS-148226
Alkil- (C10-C16) -alkol sülfürik asit amonyum tuzu
68081-96-9


Yüzey Aktif Ajanlar
Suyun arayüzey gerilimini değiştiren ajanlar;
genellikle molekülde bir lipofilik ve bir hidrofilik gruba sahip maddeler; sabunlar, deterjanlar, emülgatörler, dispersiyon ve ıslatma ajanları ve birkaç antiseptik grubu içerir


Amonyum lauril sülfat (ALS), amonyum dodesil sülfatın genel adıdır.
ALS, bir alkil sülfat olarak sınıflandırılır ve esas olarak şampuanlarda ve köpük yapıcı olarak vücut yıkamada bulunan anyonik bir yüzey aktif maddedir.
Lauril sülfatlar, polar su molekülleri etrafında miseller oluşturarak suyun yüzey gerilimini bozan çok yüksek köpüklü yüzey aktif maddelerdir.


Eşanlamlı sözcük
Amonyum dodesil sülfat
Amonyum lauril sülfat çözeltisi
Amonyum lauril sülfik asit
Amonyum lauril sülfat
Amonyum lauril sülfik asit
Dodesil sülfat amonyum tuzu


Amonyum lauril sülfat (ALS) ve sodyum lauril sülfat (SLS), sabunlarda ve şampuanlarda yaygın olarak kullanılan yüzey aktif maddelerdir.
Aralarındaki temel fark, ALS'nin suda daha fazla çözünürlüğüdür.

Kimya
Hem ALS hem de SLS, negatif yüklü lauril sülfat iyonu, CH3 (CH2) 10CH2OSO3- içerir.
Ancak pozitif yüklü iyon, bileşikler arasında farklılık gösterir:
ALS amonyum iyonu NH4 + içerir ve SLS sodyum iyonu Na + içerir.

Fonksiyon
Lauril sülfat iyonu, "yüzey etkili ajanların" kısaltılmış versiyonu olan her iki bileşik yüzey aktif maddesini oluşturur.
Grup olarak yüzey aktif maddeler suyun yüzey gerilimini azaltır ve böylece suyun içeri girmesine izin verir.

lif haline getirme - "ıslatma" adı verilen bir işlem.

ALS ve SLS'nin aktif bileşenleri kimyasal olarak aynıdır ve aynı şekilde çalışmalıdır.

Çözünürlük
ALS ve SLS arasındaki en büyük fark, sudaki çözünürlüklerinde yatmaktadır.

Oda sıcaklığında SLS, 1 litre su başına 150 gram oranında çözünecektir.
Bununla birlikte, yaklaşık 500 gram ALS, aynı sıcaklıkta 1 litre suda çözünecektir.
Sabunlar ve şampuanlardaki etkinlik açısından bu fark anlamlı değildir, çünkü sabunlar ve şampuanlar tipik olarak her iki bileşiğin çözünürlüğünün daha yüksek olacağı çok daha sıcak suda kullanılır.
SLS'nin nispeten düşük çözünürlüğü, bununla birlikte, berrak veya renksiz sabunlarda ve şampuanlarda kullanılmasını engellemektedir, çünkü oda sıcaklığında bu formülasyonlar bulanık görünecektir.
Berrak şampuanlar bu nedenle tipik olarak ALS veya başka bir yüksek oranda çözünür yüzey aktif madde kullanacaktır.

Toksisite
Hem ALS hem de SLS, yutulduğunda düşük toksisite sergiler.
Büyük dozlarda yutulursa, her ikisi de bağırsak rahatsızlığına (mide bulantısı ve ishal) neden olur.
En büyük risk, burun ve gözlerin tahriş olmasıdır.
Bununla birlikte, düşük konsantrasyonlarda (çoğu şampuanda bulunanlar gibi), bu risk büyük ölçüde azalır.

Amonyum lauril sülfat (ALS), sodyum için amonyum grubunun yerini alan yapısal olarak ilişkili bir bileşiktir.
Aynı uygulamalara sahipler.
Ancak cilt ve göz tahrişine neden olurlar ve bu nedenle ciltte uzun süre kalan ürünlerde yararlı değildirler. Etoksillenmiş SLS ve ALS ciltte daha az tahriş edicidir; etilen oksit ilavesiyle hazırlanan sodyum lauret sülfat (sodyum lauril eter sülfat, SLES) ve amonyum lauret sülfat (amonyum lauril eter sülfat, ALES).
SLES ve ALES, özellikle düşük pH'lı ürünlerin şampuanlarında ve kişisel bakım ürünlerinde (bazen köpük banyosu, tıraş kremi, merhem ve diş macunu gibi) köpürtücü ve viskozite oluşturucu olarak kullanılmaktadır. Bunların bir başka ortak özelliği, diğer yüzey aktif maddelerle uyumluluk gibi görünmektedir.

ATAMAN Chemicals, evsel, endüstriyel ve kurumsal temizlik ürünleri için çok çeşitli anyonik, amfoterik ve noniyonik yüzey aktif kimyasalları sunar.
ATAMAN Chemical’ın yüzey aktif maddeleri, olağanüstü yüksek performans, düşük renk ve yüksek saflık sergiler.
Ataman Chemical’ın HI&I ürünleri, çamaşır ve bulaşık deterjanları, çok amaçlı temizleyiciler, yağ gidericiler, dezenfektanlar, araç temizleme bileşikleri, ağır hizmet ticari ve endüstriyel temizleyiciler ve dezenfektanlar dahil olmak üzere geniş bir uygulama yelpazesine uzanır.


Amonyum lauril sülfat (ALS), amonyum dodesil sülfatın (CH3 (CH2) 10CH2OSO3NH4) genel adıdır.
Dodesil, moleküler omurgada 12 üyeli bir karbon zincirinin varlığını belirtir; bu, molekülün, moleküllerin polar olmayan kısımlarıyla bağlanmasına izin verirken, yüksek derecede polar sülfat kafası, molekülün su gibi polar moleküllerle bağlanmasına izin verir.
ALS, bir alkil sülfat olarak sınıflandırılır ve esas olarak şampuanlarda ve köpük yapıcı olarak vücut yıkamada bulunan anyonik bir yüzey aktif maddedir.
Lauril sülfatlar, yüzey-hava arayüzünde oldukça polar su molekülleri etrafında miseller oluşturarak suyun yüzey gerilimini kısmen bozan çok yüksek köpüklü yüzey aktif maddelerdir.

ALS Amonyum lauril sülfat (ALS), amonyum dodesil sülfatın (CH3 (CH2) 10CH2OSO3NH4) genel adıdır.
Molekül, uzun polar olmayan bir hidrokarbon zinciri ve bunların kombinasyonu malzemeyi bir yüzey aktif madde yapan bir polar sülfat uç grubundan oluşur. Bu iki bileşen, bileşiğin hem polar hem de polar olmayan moleküller arasında çözünmesine izin verir.
ALS, bir alkil sülfat olarak sınıflandırılır ve esas olarak şampuanlarda ve köpük yapıcı olarak vücut yıkamada bulunan anyonik bir yüzey aktif maddedir.

Lauril sülfatlar, yüzey-hava arayüzünde oldukça polar su molekülleri etrafında miseller oluşturarak suyun yüzey gerilimini kısmen bozan çok yüksek köpüklü yüzey aktif maddelerdir. ALS'nin pH'ı 7'den biraz daha azdır ve bu onu hafif asidik yapar

Akyposa ALS 33; Amonyum dodesil sülfat; Amonyum lauril sülfat; Amonyum n-dodesil sülfat; Conco Sulfate A; Dodesil amonyum sülfat; Lauril amonyum sülfat; Lauril sülfat amonyum tuzu; Maprofix NH; Montopol LA 20; Neopon LAM; Presulin; Richonol AM; Sinopon; Sipon LA 30; Siprol 422; Siprol L22; Sterling AM; Sülfürik asit, lauril ester, amonyum tuzu; Sülfürik asit, monododesil ester, amonyum tuzu; Texapon A 400; Texapon Special; Dodesil sülfat amonyum tuzu;


Kaynaklar / Kullanımlar
Saç ve kilim şampuanlarında, banyo ürünlerinde, deterjanlarda, cilt temizleme preparatlarında, el sabunlarında, saç boyalarında, saç kremlerinde ve tıraş ürünlerinde anyonik deterjan veya yüzey aktif madde olarak kullanılır;


Hindistan cevizi veya hurma çekirdeği yağından elde edilebilen oldukça yaygın bir temizlik maddesidir.
Harika köpürme yetenekleriyle beğenilir ve banyo ürünlerinde kremsi ve lüks bir köpük oluşturmaya yardımcı olabilir.
Sertliği ile bilinen SLS ile kimyasal olarak yakından ilişkilidir, ancak Amonyum kısmı onu daha hafif hale getirir.


 

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi almak için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu mevzuat metnini inceleyebilirsiniz.